О фестивалу

Манифестација „Нови Сад Опен Арт – НОА“ сваке године доноси нове идеје и разрађује нове теме, са циљем промовисања уметника млађе генерације и приближавања савремене српске уметничке сцене публици. Фокус овогодишње манифестације био је на скулптури, а тема је била „Наратив у савременој скулптури”. Целокупан концепт измештен је у нови културни простор Новог Сада, у стару стрељану – дворац Еђшег.

„НОА 2016“ трајала је од 30. септембра до 4. октобра 2016, а обележена је поставком радова пажљиво селектованих учесника, те ликовним сусретима приликом којих су учесници стварали предмете у глини, а професионални фотографи фотографисали „састајање и настајање“. Тема „Наратив у савременој скулптури” разрађивана је приликом разговора које су на трибини заједно са учесницима и селекторима водили почасни гости манифестације, вајари Ђорђе Аралица и Раде Марковић.

Одржано је стручно вођење кроз изложбу, као и вајарске радионице за децу и њихове родитеље. Целокупна манифестација поред уметничког дела носи и хуманитарни карактер, стога су на „Трибини младих“ 2. децембра организоване хуманитарна аукција и изложба. На тај начин учесници манифестације „НОА 2016“ прикључили су се акцији компаније „Новости“, а средства прикупљена на аукцији поклоњена су шесточланој породици Глушац из Честерега код Зрењанина.

Селекторке манифестације 

 

Сунчица Марковић, дипл. академска сликарка

Бојан Грујић, Филип Баралић, Љубомир Шћепановић, Милан Кулић, Милијана Лазовић, Угљеша Цолић, Доротеа Санто, Драган Клем, Ивана Пејак, Марко Еремић, Мила Пејић, Милица Стојанац, Немања Миленковић, Никола Поповић, Никола Вуић, Слободан Јуниор Анђелковић.

Биљана Јотић, дипл. историчарка уметности

Божо Терзић, Наталија Миладиновић, Анђела Грабеж, Јелена Коштица, Предраг Ковачић, Наталија Миладиновић, Јелена Милосављевић.

Ксенија Кастратовић, дипл. историчарка уметности

Петар Сибиновић, Ивана Малев и Невена Вуксановић.